De verschillende wijn regio's van Italië

Wijnbouw in Italië
De vele wijn regio's in Italië kenmerken zich door de grote diversiteit en vooral door de hoge kwaliteit. Niet alleen in productie maar vooral ook in kwaliteit kunnen de wijnen uit Italië zich meten met de top. Met Barolo, Barbaresco, Brunello, Taurasi, Amarone en Prosecco als prominente leiders zijn het vooral ook de nog onbekende wijnen die op applaus van de wijnkenners en liefhebbers overal ter wereld kunnen rekenen.
Italië is eigenlijk vele wijnlanden in één. Het land is een soort lappendeken van (wijn)staatjes die ook in politiek opzicht nog niet eens zo lang een eenheid vormen. Het klimaat is gevarieerd en het aantal inheemse druivenrassen is enorm groot. Door al die verscheidenheid is Italiaanse wijn misschien wat lastiger te doorgronden, maar ook heel boeiend. 

Wijnbouw

Op dit moment is Italië het grootste wijnexportland ter wereld en telt het in totaal zo’n 750.000 hectare wijngaarden. Die zijn door het hele, 1200 kilometer lange schiereiland heen te vinden: van Piemonte in het noorden tot Sicilië in het zuiden. Het klimaat van Noord-Italië is in grote lijnen continentaal, terwijl dat van Midden- en Zuid-Italië mediterraan is.

 De wijnbouw vindt vooral plaats op hellingen. Italië is dankzij de Alpen en vooral de van noord naar zuid lopende Apennijnen een bergachtig land, waar de vlakkere delen grotendeels gereserveerd zijn voor andere landbouw. De hoogte waarop wijnstokken staan aangeplant heeft invloed op het lokale klimaat; dat kan per wijngebied (en ook binnen een wijngebied) sterk wisselen. De bodems in de beste wijngebieden bestaan voornamelijk uit kalkhoudende grond (zoals in Piemonte) en vulkanische grond (zoals in Soave en op Sicilië).

 

Kwaliteitsindeling

De kwaliteitsindeling van Italiaanse wijnen is gebaseerd op hun geografische herkomst. De laagste kwalificatie is de IGT (Indicazione Geografica Tipica). Dan volgt de DOC (Denominazione di Origine Controllata), waarbij de wijn uit een specifiek gebied moet komen en voldoen aan bepaalde regels voor de productie. Hoogste categorie is de DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Hiervoor moet de wijn voldoen aan alle eisen voor een DOC en daarnaast in het productiegebied gebotteld zijn. Ook wordt DOCG-wijn extra op kwaliteit getest.