De verschillende wijn regio's van Italië
Wijnbouw
Op dit moment is Italië het grootste wijnexportland ter wereld en telt het in totaal zo’n 750.000 hectare wijngaarden. Die zijn door het hele, 1200 kilometer lange schiereiland heen te vinden: van Piemonte in het noorden tot Sicilië in het zuiden. Het klimaat van Noord-Italië is in grote lijnen continentaal, terwijl dat van Midden- en Zuid-Italië mediterraan is.
De wijnbouw vindt vooral plaats op hellingen. Italië is dankzij de Alpen en vooral de van noord naar zuid lopende Apennijnen een bergachtig land, waar de vlakkere delen grotendeels gereserveerd zijn voor andere landbouw. De hoogte waarop wijnstokken staan aangeplant heeft invloed op het lokale klimaat; dat kan per wijngebied (en ook binnen een wijngebied) sterk wisselen. De bodems in de beste wijngebieden bestaan voornamelijk uit kalkhoudende grond (zoals in Piemonte) en vulkanische grond (zoals in Soave en op Sicilië).
Kwaliteitsindeling
De kwaliteitsindeling van Italiaanse wijnen is gebaseerd op hun geografische herkomst. De laagste kwalificatie is de IGT (Indicazione Geografica Tipica). Dan volgt de DOC (Denominazione di Origine Controllata), waarbij de wijn uit een specifiek gebied moet komen en voldoen aan bepaalde regels voor de productie. Hoogste categorie is de DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Hiervoor moet de wijn voldoen aan alle eisen voor een DOC en daarnaast in het productiegebied gebotteld zijn. Ook wordt DOCG-wijn extra op kwaliteit getest.