Puglia

Populaire druivensoorten in Puglia: Primitivo, Negroamaro, Malvasia, Verdeca, Bombino Bianco, Uva di Troia
Als u op zoek bent naar een gemakkelijke introductie tot Italiaanse wijn, is Puglia een goede plek om te beginnen. Deze zonnige regio produceert volle rode wijnen die goed passen bij een grote verscheidenheid aan voedsel. Sterker nog, wijnen uit Puglia zijn betaalbaar.
De regio Puglia, of ook wel genoemd Apulië, ligt in het uiterste zuiden-oosten van Italië, de hak van de Italiaanse laars. De Regio Puglia heeft een wijntraditie van meer dan 4.000 jaar. De Feniciërs en de Grieken speelden hierin een belangrijke rol. De wijnen uit Puglia waren geliefd bij de Grieken en later ook bij de Romeinen. Na de val van het Romeinse Rijk kwam in Italië het verval in de wijnproductie, uitgezonderd in de Regio Puglia. Door de gunstige ligging van het gebied bleef de handel levendig en de vraag naar wijn hoog. Tegen het einde van de vorige eeuw is, met dank aan de betere infrastructuur, veel geïnvesteerd in wijnbouw. Tot in de jaren negentig werd op grote schaal druiven uit de Regio Puglia gekocht door wijnboeren uit Frankrijk en het noorden van Italië om hun wijnen meer body te geven. Nu behoort de regio tot een van de meest productieve wijnstreken van Italië.

Als een van de weinige regio’s in Italië is dit een gebied waar de het gebergte van de Apenijnen niet doorheen loopt. Puglia is dan ook een vrij vlakke regio.

In Puglia worden de meeste wijnen gemaakt van autochtone druivenrassen, dan wel druivenrassen die eeuwen geleden hier zijn terecht gekomen. De meest bekende druivenrassen voor de rode wijnen zijn, Primitivo, Negroamaro, Susumaniello, Nero di Troia. Witte wijnen worden vooral gemaakt van de Fiano druiven en de Askos Verdeca.

De belangrijkste wijnen van Puglia komen uit verschillende DOC(G)’s, o.a. Castel del Monte DOC, Gioia del Colle DOC, Primitivo di Manduria DOC, Aleatico di Puglia DOC.