Emila - Romagna

Populaire druivensoorten in Emilia-Romagna: Lambrusco, Sangiovese di Romagna, Albana di Romagna, Trebbiano, Malvasia
De uitgestrekte regio Emilia-Romagna ligt tussen de rivier de Po (in het noorden) en de Apennijnen (in het zuiden). Terwijl de vruchtbare laaglanden worden gebruikt voor tarwe en maïs, zijn de berghellingen ideaal voor het verbouwen van druiven, zozeer zelfs dat het ongeveer 20 verschillende DOC-zones en twee bekende DOCG's heeft: Albana di Romagna en Colli Bolognese Classico Pignoletto.
Wereldberoemd vanwege de sprankelende rode Lambrusco is de streek rond Reggio nell'Emilia en Modena Vaak smalend aangeduid als "zoet water" in de Amabile versie. Jammer want de echte Lambrusco is een ideale begeleider van de vettige salume en rijke keuken van Emilia.
In de heuvels ten zuiden van Bologna, de Colli Bolognesi, spelen vooral internationale druivenrassen een hoofdrol naast de rode Barbera en witte Pignoletto. De Pignoletto levert één van de twee DOCG-wijnen van Emilia Romagna. De tweede druif die voor Emilia Romagna DOCG-wijnen oplevert is de witte Albana di Romagna.
Romagna focust naast de Albana di Romagna voor rood bijna uitsluitend op de Sangiovese, wel of niet geblend met internationale druivenrassen zoals Cabernet Sauvignon of Merlot. Deze regio is een zeer interessant alternatief voor de Chianti-wijnen van de zuiderburen. De Sangiovese-wijnen uit Emilia Romagna zijn qua kwaliteit en prijs meer dan de moeite waard om te ontdekken.
Goede domeinen in deze streek: Drei Dona, Fattoria Nicolucci, Villa Bagnolo