Calabria

CALABRIA
Populaire druivensoorten in Calabrië: Nebbiolo, Gaglioppo, Sangiovese, Greco Bianco, Mantonico
Calabrië, vaak de 'teen' van de Italiaanse laars genoemd, staat bekend om zijn prachtige kustlijnen en prachtige stranden. Maar als je eenmaal landinwaarts gaat, word je al snel gecharmeerd door een lappendeken van wijngaarden en landerijen.
Calabrië staat bekend om zijn rode wijnen gemaakt van Gaglioppo druiven. Volgens de legende is Gaglioppo een afstammeling van een oude variëteit die wordt gebruikt om Cremissa te maken, de wijn die wordt gebruikt om te proosten op de kampioenen van de oude Olympische Spelen. Vandaag de dag wordt Gaglioppo gebruikt om Cirò te maken, een volle en goed gestructureerde rode wijn die buitengewoon smakelijk is, maar onderschat blijft.
Cirò past goed bij twee pittige Calabrische gerechten - 'nduja (een soort smeerbare worst) en sardella (gezouten sardine). De lokale bevolking houdt zo veel van pittig eten dat ze pepperoncino (hete peper uit Calabrië) in bijna elk gerecht verwerken, inclusief 'nduja en sardella, en de vurige smaak wordt het best verzacht door een glas Cirò.
Naast Cirò staat Calabrië ook bekend om de Greco di Bianco van wijngaarden op het uiterste puntje van het schiereiland. Greco di Bianco is een sterke, zoete, amberkleurige witte dessertwijn.