Friuli - Venezia Giulia

FRIULI - VENEZIA GIULIA

 

Populaire druivensoorten in Friuli-Venezia Giulia: Sauvignon, Pinot Grigio, Chardonnay, Ribolla Gialla, Tocai Friuliano, Merlot
Friuli-Venezia Giulia, verscholen in de uiterste noordoostelijke hoek van Italië, grenst in het noorden aan Oostenrijk en in het oosten aan Slovenië. De omgeving van deze regio kan geografisch worden opgedeeld in 3 aspecten. Het noorden is erg bergachtig, het midden heuvelachtig en zuiden wat aan de Adriatische Zee grenst is erg vlak. 
Friuli-Venezia Giulia is de meest regenachtige regio van heel Italië.
De type wijnen die in deze Italiaanse regio worden geproduceerd verschillen nogal qua smaak afhankelijk van het gebied van productie. In het noorden zijn de Italiaanse wijnen fris en fruitig zoals je ook mag verwachten van een relatief koud wijnklimaat. Ook in het zuiden proef je deze invloeden, maar op totaal andere wijze.
Een leuke wetenswaardigheid is dat Friuli-Venezia Giulia ook een eigen druif heeft, namelijk de Friulano. De Friulano kenmerkt zich met het frisse en fruitige van de regio.
In totaal herbergt Friuli-Venezia Giulia 3 Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) wijnen, te weten de Colli Orientali del Friuli Picolit, de Ramandolo en meest recent toegevoegd de wijnen uit Lison.
Colli Orientali del Friuli Picolit
De Picolit druif is een vrij onbekende druif, ook in Italië  Uiteindelijk is dit gebied in 2006 beloond voor de Italiaanse kwaliteitswijnen die hier worden geproduceerd. Deze wijn wordt slechts in zeer beperkte mate geproduceerd, maar staat inmiddels wel bekend als een van de beste zoete wijnen van Italië.
Ramandolo
Ramandolo is een van de 3 DOCG-wijnen uit Friuli-Venezia Giulia en wordt geproduceerd van de Verduzzo druif. Deze zoete witte wijn wordt verbouwd ten noorden van Tarcento op een hoogte tusen 350 en 400 meter. Dankzij de Monte Bernardia wordt dit wijngebied beschermd tegen de koude Alpenwind en profiteert het bovendien van de warme invloeden vanuit het zuiden. De Ramandolo is een volle dessertwijn met veel finesse wat terug komt in de heerlijk tinten van gedroogde abrikoos, honing en kastanjes.
Lison
De Lison wijnen worden geproduceerd in het westen van Friuli-Venezia Giulia. De druif welke voor de productie wordt gebruikt is de Tocai, een typische witte druif uit de regio’s Veneto en Friuli-Venezia Giulia. Wat de Lison wijnen uniek maakt is dat dit de enige DOCG-wijn is in Italië welke afkomstig is uit 2 gebieden.
Goede domeinen uit deze regio: Azienda Agricola Altùris