Piemonte

Populaire druivensoorten in Piemonte: Nebbiolo, Barbera, Dolcetto, Freisa, Moscato, Cortese, Arneis, 
Gelegen aan de voet van de westelijke Alpen, grenst Piemonte aan Zwitserland en Frankrijk. De naam Piemonte betekent voet van de berg, en op de heuvelachtige hellingen van Le Langhe en Monferrato produceren kleine, door een familie gerunde terrasvormige wijngaarden uitzonderlijke wijnen, waarvan vele de DOCG-benaming dragen.
De zwarte Nebbiolo-druiven, plaatselijk bekend als Spanna, zitten achter drie van de DOCG's van Piemonte: Barolo, Barbaresco en Gattinara. Krachtig en goed gestructureerd, Barolo (gegroeid rond de gemeente met dezelfde naam) wordt vaak beschreven als een van de grootste rode wijnen van Italië. De wijn moet minimaal 38 maanden rijpen, maar het kan langer duren, waardoor de tannines zachter worden en je een verfijnder boeket krijgt.
Barbaresco mag dan niet dezelfde bekendheid genieten als Barolo, het is niettemin een elegante wijn met mooie tonen van bessen.
Gattinara is een andere gewaagde rode wijn met hoge tannines en zuurgraad. Alle drie de rode wijnen (Barolo, Barbaresco en Gattinara) zijn zeer geschikt om lang te rijpen.
Piemonte is ongetwijfeld beroemd om zijn rode wijnen, maar het heeft ook een klein aantal witte wijnen op basis van Cortese- en Arneis-druiven, waaronder Gavi en de zoet bruisende Moscato d'Asti.
goede domeinen uit deze regio: Gigi Rosso, Renato Fenocchio, Mauro Sebaste, Cascina Ghercina