Campania

Populaire druivensoorten in Campanië: Aglianico, Fiano, Falanghina, Greco di Tufo, Piedirosso
Napels, de regionale hoofdstad van Campanië, staat bekend om zijn zongerijpte tomaten, buffelmozzarella en pizza Margherita, waarin de twee voormalige ingrediënten prominent aanwezig zijn. Campania-wijn is ook even beroemd, dankzij de winnende combinatie van vulkanische bodems, hete zomers en milde winters.
De wijn die je moet proberen uit Campanië is de Taurasi, een wijn die in tal van oude kronieken wordt genoemd. De Taurasi wordt gemaakt van de authentieke druif Aglianico. Het is bijna zeker dat in de 7e eeuw voor Christus de Aglianico druif door de Grieken naar het Zuiden van Italië is gebracht. De druif werd in die tijd Ellenico genoemd. In de tijd van Christus werd al in dit gebied wijn gemaakt van de Aglianico druiven. Restanten van deze druif zijn gevonden in de vergane stad Pompeï, nabij de vulkaan Vesuvius. De Aglianico wijnen waren populair bij de Romeinse Keizers.
De Taurasi kreeg in 1993 als eerste wijn in het Zuiden het kwaliteits keurmerk DOCG, nadat zij in 1970 het DOC keurmerk hadden gekregen. Volgens de regels van het DOCG keurmerk moet een Taurasi DOCG wijn een verplichte rijpingsperiode van ten minste drie jaar ondergaan, waarvan ten minste twaalf maanden in houten vaten. Voor de Taurasi Riserva DOCG geldt een verplichte rijpingsperiode van ten minste vier jaar, waarvan ten minste achttien maanden in houten vaten.
 
De naam Taurasi komt voort uit Taurasia, een oude stad in het Irpinia gebied die in 268 v. Chr. door de Romeinen werd verwoest. Heden ten dage is de stad Taurasi, gelegen in de Provincie Avellino, het centrum voor de befaamde Taurasi wijnen
De Aglianico-druivensoort (en zijn robuuste tanninekenmerken) helpt ook om Campanië op de kaart te zetten met Taurasi en Aglianico del Taburno, twee bekroonde rode wijnen die meerdere jaren nodig hebben om te rijpen.
Als het om witte wijn gaat, is het echt de moeite waard om Fiano en Greco di Tufo te proberen.
Goede domeinen uit Campania : Canoncio & Santoli