Valle d'Aosta

VALLE d'AOSTA
Populaire druivensoorten in Valle d’Aosta: Chardonnay, Pinot Blanc, Fumin, Dolcetto, Nebbiolo (Picotendro), Pinot Noir
De kleinste regio van Italië, Valle d'Aosta, ligt ingeklemd tussen Frankrijk en Zwitserland. De regio produceert een kleine hoeveelheid wijn met namen waar de meeste mensen nog nooit van hebben gehoord - maar dat betekent niet dat de kwaliteit in het gedrang komt, integendeel zelfs, aangezien kleine producenten hier veel trots (en tijd) hebben om uitstekende wijnen te produceren .
Donnas DOC, afkomstig van de terrasvormige wijngaarden in vier gemeenten, is een waardige rode wijn gemaakt van Nebbiolo-druiven (plaatselijk bekend als Picotendro). De wijn is meestal fluweelzacht, heeft soms een wat bittere nasmaak en past goed bij de sterrengerechten uit de regio, zoals Carbonade Valdostana (stoofvlees) en Mocetta (hertenham).
Als wijnbouw is de Valle d'Aosta te klein om ook maar iets voor te stellen, met 635 hectare is het dan ook het kleinste van wijnbouwgebied van Italië. De wijngaarden liggen verspreidt langs een zijrivier van de Po, welke door het hele gebied loopt om te eindigen in Piëmonte.
De wijnstokken worden allemaal aangeplant in t
erassen met pergola's, die vaak van rotssteen zijn gemaakt. Het grootste deel van de geplante stokken zijn van  'Pinot familie’, toch wordt er vaak gewerkt met de traditionele, autochtone druivenrassen. Het belangrijkste regionale druivenras is de Picotendro, een lokale variant van de Nebbiolo. 

Van alle wijnen die in deze regio worden verbouwd is het merendeel rood
.
Gebruikte rode druivenrassen: Cornalin, Fumin, Gamay, Mayolet, Merlot, Picotendro (nebbiolo), Petit Rouge, Pinot Nero, Prié Rouge (Premetta), Syrah en Vien de Nus.
Gebruikte witte druivenrassen: Chardonnay, Malvoisie, Moscato Bianco, Muller Thurgau, Petite Arvine, Pinot Bianco, Pinot Grigio en Prié Blanc (Blanc de Morgex).
Wijngebieden
Valle d’Aosta telt sinds 1985 slechts één DOC. Helaas vinden we hier geen DOCG noch IGT wijnen terug. Wel hebben 7 regio's het recht om met hun naam als subdenominatie op het etiket vermeld te worden: Arnad-Montjovet, Blanc de Morgex et de la Salle, Chambave, Donnas, Enfer d'Arvier, Nus en Torrette).
Tot de meest opmerkelijke behoort zeker de vrij strenge en soms bittere Blanc de Morgex et de la Salle van de Prié Blanc druif (lokaal ook wel Blanc de Morgex genoemd). Deze wijngaarden liggen op spectaculaire en idyllisch mooie wijnterrassen onderaan de Mont Blanc.