Liguria

LIGURIA
Populaire druivensoorten in Ligurië: Vermentino, Pigato, Rossese, Albarola, Nebbiolo
Ligurië, dat aan de Middellandse Zeekust tussen Toscane en de Franse grens ligt, is een van de kleinste regio's van Italië. De meest bekende plek in de regio is de Cinque Terre (wat 'Vijf landen' betekent), verwijzend naar vijf kustdorpen met klifhangende huizen en terrasvormige hellingen. De keuken hier legt de nadruk op verse zeevruchten en aromatische pesto, beide worden het best vergezeld door de droge witte wijn.
Het Cinque Terre-gebied heeft inderdaad een lange en vooraanstaande geschiedenis van wijnbouw - en heeft nu een DOC-titel. Wijnstokken werden hier geïntroduceerd door de Etrusken (een oude stam), en sinds de Romeinse tijd verbouwen ambachtelijke producenten (voornamelijk Vermentino-druiven) op dit smalle kuststrookje en produceren ze kleine partijen uitstekende witte wijnen die doen denken aan zomers aan zee. 
In de buurt van de Franse grens produceren de wijngaarden in het Riviera Ligure di Ponente DOC-gebied ook een smaakvolle rode wijn van Rossese-druiven, evenals een frisse, gemakkelijk drinkbare witte gemaakt van Pigato (lokale naam voor Vermentino).