Marche

Populaire druivensoorten in Le Marche: Verdicchio, Sangiovese, Montepuliciano, Trebbiano, Malvasia
Marche of Le Marche, ingeklemd tussen de Apennijnen en de Adriatische Zee, is een regio in Midden-Italië waar de glooiende heuvels ideaal zijn voor het verbouwen van wijndruiven.
De beroemdste wijn uit Marche is misschien wel Verdicchio, een frisse en aromatische witte wijn gemaakt van de gelijknamige druivensoort. De wijn wordt het best gecombineerd met een lokale visstoofpot die bekend staat als brodetto, de klassieke versie heeft zo'n 14 soorten vis en schaaldieren. Als je graag wat Verdicchio wilt proberen, zijn de Verdicchio’s van Viticoltori Finocchi zeker een goede aanrader.
Wat rode wijnen betreft, Rosso Conero en Rosso Piceno zijn twee met een DOC-benaming en zeker een slokje waard. Rosso Conero is gemaakt van Montepulciano-druiven en misschien met een klein percentage Sangiovese. Deze volle wijn past goed bij gegrild vlees. Rosso Piceno daarentegen is grotendeels gemaakt van Sangiovese, met een bevredigende droge smaak. Dit zijn meestal zeer kruidige wijnen, welke goed te paren vallen met een lekker stukje hartig vlees, zoals een stukje hert.
Goede wijnen uit deze regio: Finocchi Viticoltori