Trentino Alto - Adige

TRENTINO ALTO - ADIGE
Populaire druivensoorten in Trentino Alto-Adige: Pinot Grigio, Chardonnay, Pinot Noir, Gewurztraminer, Lagrein, Sauvignon Blanc
De Regio Alto-Adige, of te wel Zuid-Tirol (Südtirol), ligt in het noorden van Italië, ten zuiden van de Oostenrijkse regio Tirol. De wijngaarden liggen in het algemeen op grote hoogten deels Alpen en deels nabij de Dolomieten. De wijnbouw in dit gebied gaat terug tot ver voor onze jaartelling. De wijngaarden zijn gelegen op de steile hellingen van de bergen. De Regio Alto Adige staat vooral bekend om haar schitterende witte wijnen. Door de grote temperatuursverschillen tussen dag en nacht krijgen de wijnen mooie zuren en elegante aroma's. Heerlijk frisse wijnen. 
 
Zo goed als de gehele regio bergachtig waarbij het klimaat grote verschillen tussen dag- en nachttemperaturen vertoont. Door deze grote temperatuursverschillen krijgen de druiven heerlijk gevarieerde en complexe aroma's, terwijl ze elegant en verfijnd blijven. De wijnen vanuit alto Adige onderscheiden zich zo nadrukkelijk ten opzichten van de Italiaanse wijnen uit de andere Regio's. De hoofdstad van Alto Adige is Bolzano (Bozen, in het Duits), dat op een dalbodem tussen de Alpen ligt op een hoogte van 265 meter.
 
Hoewel de Regio Alto-Adige geen wijnen heeft met het DOCG keurmerk, is de gemiddelde kwaliteit van de daar geproduceerde wijnen behoorlijk hoog, en hun wijnen zijn zeer gewild bij Italiaanse wijnliefhebbers.
 
De wijngaarden zijn aangeplant op de hellingen langs de rivier de Adige, en liggen tussen de 300 en 650 meter. Vooral van de hoog gelegen wijngaarden komen druiven met een mooie complexiteit en finesse.
 
Alto-Adige is een van de kleinste wijngebieden in Italië. Wijncultuur en traditie zijn nauw met elkaar verbonden in deze regio aan de zuidkant van de Alpen. Ontelbare generaties wijnbouwers hebben de geschiedenis van de wijnbouw beïnvloed in Alto-Adige, waar prachtige wijngaarden, met een achtergrond van met sneeuw bedekte bergen, synoniem staan voor unieke wijnen van hoge kwaliteit.
Archeologische opgravingen wijzen op het bestaan van de wijnbouw lang voordat de Romeinen de Adige-vallei bezetten. Vele verschillende bevolkingsgroepen hebben zich in de loop van de tijd gevestigd en hebben de regio beïnvloed, met name de Beierse en Zwabische bisdommen en abdijen die wijnstokken verbouwden en wijnbouw ontwikkelden in Alto Adige. Vandaag zijn er ongeveer 12.500 hectare wijngaard geplant langs de Adige en Isarco rivier.
 
Terwijl Alto Adige slechts 0,7% van de totale productie van Italië vertegenwoordigt, is het land van mening dat wijn een DOC-aanduiding verdient: 98% van zijn wijnen vallen in deze categorie. De regio heeft verschillende soorten producenten, van kleine onafhankelijke wijnboeren tot grotere wijndomeinen en coöperatieve wijnhuizen. Vijftien coöperatieve wijnmakerijen produceren bijna 70% van de wijn in de regio. De resterende 30% wordt geproduceerd door onafhankelijke wijnboeren.