Veneto

Populaire druivensoorten in Veneto: Prosecco (Glera), Garganega, Trebbiano di Soave, Pinot Grigio, Corvina, Corvinone, Rondinella, Molinara, Oseleta, Croatina, Merlot, Cabernet
Deze regio mag ik met zekerheid mijn favoriete regio noemen, telkens we op bezoek zijn in de Veneto voelt het als thuiskomen. De diversiteit van de wijnen, van zijdezacht naar krachtig en streng doet me elke keer weer versteld staan van de kwaliteit van de wijnen in deze regio.
Veneto heeft een wereldberoemde regionale hoofdstad, Venetië. In laatmiddeleeuws Europa was Venetië een bruisende haven en een bloeiend cultureel centrum. Tegenwoordig is het een van de belangrijkste toeristische bestemmingen, met naar schatting 25 miljoen toeristen per jaar. Buiten deze eilandstad strekt de laagvlakte zich uit in de richting van de Po-vallei, voordat het de Karnische Alpen, de oostelijke Dolomieten en de Venetiaanse Vooralpen bereikt.
De regio is beroemd om de wijnproducerende zone Valpolicella in het oosten van het Gardameer. De rode Valpolicella DOC wordt meestal gemaakt van twee druivensoorten: Corvina Veronese en Rondinella. De wijn is zacht met een frisse fruitsmaak en aroma en wordt vaak jong gedronken.
De zachte en frisse Valpolicella staat in schril contrast met een ander rood waar Veneto bekend om staat: Amarone della Valpolicella DOCG. Deze wijn, gemaakt van gedeeltelijk gedroogde druiven, kan dicht en tanninerijk zijn, maar steeds elegant. Af en toe proef je zelfs de bitterheid (het woord amaro betekent bitter) in deze complexe wijn.
Soave, gelegen ten oosten van Verona, is een andere belangrijke wijnstreek, die de beroemde droge, frisse witte Soave produceert met flagrante smaken van citrusvruchten en zijn minerealiteit. Een groot deel van Soave wordt tegenwoordig gemaakt met voornamelijk Garganega-druiven, met een klein percentage Trebbiano di Soave en/of Chardonnay.
Prosecco wordt ook geproduceerd in de regio Veneto. De naam Prosecco verwijst naar het dorp Prosecco (nu onderdeel van Triëste) en ook naar de druivensoort (nu bekend als Glera, wat plaats maakt voor het afgebakende geografische gebied). Prosecco kan stil (tranquillo), semi-mousserend (frizzante) of bruisend (spumante) zijn. De stille vorm is zeldzaam, terwijl de sprankelende versie het populairst is. Binnen de DOC-zone zijn er ook twee sub-DOCG's - Conegliano Valdobbiadene Prosecco DOCG en Colli Asolani DOCG (of Asolo DOCG).
Conegliano Valdobbiadene Prosecco DOCG, zoals de naam al doet vermoeden, omvat de wijngaarden tussen Conegliano en Valdobbiadene. Conegliano is ook de thuisbasis van de Cerletti Enologische School, een van de meest vooraanstaande scholen in opleidingen binnen de wijnbouw.
Goede domeinen uit deze regio: Monte Tondo, Bianca Vigna, Torre D'orti, Aldo Adami, Brilla!