Lombardia

Populaire druivensoorten in Lombardije: Chardonnay, Nebbiolo, Barbera, Pinot Nero, Croatina, Verdicchio
Lombardije is de rijkste industriële regio van Italië, en het is ook cultureel rijk - de regio heeft ongeveer 500 musea en meer dan een miljoen culturele erfgoeden. Als het om wijn gaat, geven producenten in Lombardije de voorkeur aan kwaliteit boven kwantiteit, waarmee ze vijf DOCG-, 21 DOC- en 13 IGT-benamingen verdienen.
Franciacorta DOCG is de trots van Lombardije. Deze mousserende wijn wordt algemeen beschouwd als de beste van Italië. De belangrijkste witte druivensoorten zijn Chardonnay en Pinot Bianco, en de oogst moet door de regels van het consorzio geheel met de hand gebeuren.
Oltrepò Pavese DOC is een andere belangrijke wijnstreek. De wijngaarden liggen hier tussen de Apennijnen en het laaggelegen land rond de rivier de Po en genieten van een microklimaat dat past bij de productie van Pinot Nero (Pinot Noir).
Leonardo da Vinci zei ooit dat Valtellina 'krachtige wijnen maakt', dus het is niet meer dan terecht dat we dit bergachtige wijngebied noemen, ongeveer 100 km (62 mijl) ten noordoosten van Milaan. Valtellina is verdeeld in twee zones: Valtellina Rosso DOC en Valtellina Superiore DOCG. De belangrijkste druivensoort voor Valtellina Rosso DOC is Nebbiolo (of plaatselijk bekend als Chiavennasca). De wijn is licht tanninerijk, vaak geurig en soms met een delicate hint van hout.
Goede domeinen in deze regio: Cantina Gozzi