Toscane

TOSCANE
Populaire druivensoorten in Toscane: Sangiovese, Trebbiano, Malvasia, Merlot, Cabernet, Canaiolo, Colorino
Toscane is één van de meest geliefde (wijn) regio’s van Italië. De basis werd hier al heel vroeg gelegd door de befaamde Chianti wijnen. In de loop der jaren heeft Toscane zich ontwikkeld tot een Regio met een breed arsenaal aan hoge kwaliteitswijnen.
Het kustgebied aan de Tyrreense Zee is een uitstekende bodem voor de druiventeelt en dankzij het klimaat en de specifieke bodemstructuur kent Toscane veel kwaliteitswijnen. De meeste gebruikte druiven voor Toscaanse wijn zijn blauwe druiven als de Sangiovese-druif, die het uitstekend doet op de wijnvelden tegen de groene bergen en heuvels.
Na de Chianti is de Brunello di Montalcino eveneens wereldwijd befaamd en geliefd. De Brunello di Montalcino komt uit het zuidelijke deel van Toscane. De wijngaarden zijn gelegen rondom het oude stadje Montalcino, zo’n 75 km ten zuiden van de oude stad Siena. De Brunello wijn is geliefd omdat hij krachtig is, vol, complex, met een heerlijke frisheid van rijp rood bosfruit en in de lang aanhoudende afdronk zijdezachte tannines.
Ook de oude authentieke Vino Nobile di Montepulciano zijn zeer geliefd bij vele wijnliefhebbers. De Vino Nobile wordt gemaakt rondom het oude stadje Montepulciano. Het was in het verleden de wijn voor de notabelen van Italië.
De Vino Nobile wijn wordt gemaakt van de Prugnolo Gentile druif, een kloon van de bekende Toscaanse Sangiovese druif.
 Eveneens erg geliefd is de Morellino di Scansano, een wijn hoofdzakelijk gemaakt van de Sangiovese druif. De wijn komt uit het oude stadje Sacansano. De naam Morellino komt van de smaak van de wijn, met intense smaken van fris rood fruit, kersen.
 
Wereldwijd befaamd is het oude stadje San Gimignano, met oude oude torentjes, gelegen even ten zuid-oosten van Florence. Rondom dit oude stadje zijn vele wijngaarden te vinden van de geliefde witte wijn Vernaccia di San Gimignano vandaan komt.